لباس کار در جامعهی امروزی تبدیل به یکی از وسیلههای ضروری در محل کار شده و افراد در هر شغل و حرفهای که باشند، باید از آن استفاده کنند. در برخی مشاغل مانند ادارات دولتی، بانکها، آژانسهای هواپیمایی و … لباس کار بیشتر برای ایجاد نظم و هماهنگی بین کارکنان مورد استفاده قرار میگیرد اما اگر نگاهی به مشاغل دیگری مانند کار در ساختمان سازی، بیمارستان، تعمیرکاری، جوشکاری، آتش نشانی و … بیندازید متوجه خواهید شد که لباس کار بیشتر جنبهی حفاظتی داشته و جزء لوازم و تجهیزات حفاظت فردی به شمار میآید.
نکتهای که حائز اهمیت است، طرز استفادهی صحیح از لباس کار میباشد. هر فردی که از لباسکار استفاده میکند، باید با این اصول آشنا شده و با این کار علاوه بر حفاظت از خود، سبب افزایش طول عمر لباس نیز شود. لباسهای کار به دلیل طراحیهای خاصی که دارند، اغلب برای هر محل کار متفاوت بوده و نمیتوان از هر نوع دلخواهی استفاده کرد. کارکنان نیز موظفند تا با نگهداری اصولی و درست از آنها، مدت زمان زیادی از لباس کار خود استفاده کنند.
شاید برخی از افراد تصور کنند که استفاده از لباس کار چندان مهم نبوده و در محیطهایی که جان افراد در خطر نیست، استفاده از آن ضرورت ندارد. اما امروزه کمتر کسی پیدا میشود که با اهمیت استفاده از لباس کار آشنا نبوده و آن را اقدامی بی هدف تلقی کند. لباس کار علاوه بر نظم و هماهنگی که ایجاد میکند، باعث زیبا و مدرن دیده شدن فضای محل کار شده و اعتبار سازمان را بالا میبرد.
کارکنان باید سعی در استفادهی درست از لباسهای کار داشته و همواره لباسهایی اتو کشی شده و تمیز بر تن داشته باشند. استفاده از لباسهای نامرتب و یا رنگ پریده، علاوه بر اینکه ظاهر فرد را ناخوشایند نشان میدهند، بلکه باعث کاهش اعتبار محل کار وی نیز خواهند شد. پس همواره به نگهداری از لباسهای کار خود اهمیت زیادی داده و با ظاهری زیبا و مرتب در محل کار خود حاضر شوید.
نگهداری اصولی از لباسهای کار در حالت کلی در چهار مرحلهی زیر خلاصه میشود:
اگر شما بتوانید موارد گفته شده را رعایت کرده و به آنها توجه کنید، علاوه بر داشتن لباسهای مرتب و زیبا از سلامتی خود نیز در برابر خطرات ناشی از محیط کار، مراقبت خواهید کرد. در ادامه به بررسی نحوهی نگهداری اصولی از لباسهای کار میپردازیم.
در هنگام خرید انواع مختلف لباس حتماً توجه کردهاید که در قسمت داخلی آن راهنمای شستشوی لباس قرار دارد. برای پارچههای مختلف مواد مناسبی برای شستشو وجود دارند که اگر از آنها استفاده نکنید، باعث کهنگی و ساییدگی زود هنگام لباسهای خود خواهید شد. لباسهای کار نیز از این قاعده مستثنی نبوده و نیاز به شستشوی اصولی و با مواد مناسب دارند. اگر لباسهای کار خود را به طور صحیح تمیز نکنید، موجب خرابی زود هنگام آنها شده و مجبور به تعویض لباسهای کار خود خواهید شد.
علاوه بر آن در محیطهایی که افراد با مواد سمی و یا روغنی که باعث آلوده شدن لباسهای کار میشوند سروکار دارند، شستشوی لباسها با مواد مناسب از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و این افراد باید بعد از بعد از هر بار آلوده شدن لباسهای خود را تمیز کنند. پس توصیه میکنیم که بعد از تحویل گرفتن لباس کار، از کارفرمای خود حتماً در مورد پارچهی مورد استفاده در لباس کار اطلاعات لازم را بدست آورده و با نحوهی شستشوی آن نیز آشنا شوید.
در برخی از محیطهای کار، افراد به دلیل سروکار داشتن با مواد آلوده بصورت ناخواسته سبب کثیفی لباسهای کار خود میشوند. اما در مشاغلی مانند ادارات دولتی و یا دیگر مکانها که کارکنان با هیچ چگونه موادی سرکار ندارند، باید همواره لباس کار خود را تمیز نگه داشته و از آلوده شدن آنها جلوگیری کنند. علاوه بر آن، برای تمیز نگه داشتن لباسهای خود میتوانید بعد از هر لکهای که ایجاد میشود آن را سریعاً تمیز کنید.
افراد علاوه بر اینکه باید از کثیفی لباسهای کار جلوگیری کرده و آنها را به خوبی شستشو دهند، باید مراقب پارگی و خراب شدن آنها نیز باشند. افرادی که در محیطهای پرخطر مشغول به کارند باید برای حفظ جان و سلامتی خود از پارگی لباسهای کار جلوگیری کنند چرا که ممکن است باعث ورود مواد خطرناک به بدنشان شوند.